Silver&lila, powder puff och blågult pers

I onsdags glänste skolan i guld, silver, lila, rött och blått. Nästa alla var klädda (eller målade) i sina klassfärger. 

På onsdags kvällen var det dags för ”the powder puff game” som är en fotbollsmatch när tjejerna spelar fotboll och killarna uppträder som cheerleaders. En vanlig skoldag innan vanlig match har fotbollskillarna på sig sina fotbollskläder och cheerleaderna på sig sina cheeruniformer. Men eftersom det var ombytta roller den här gången så gick ”cheerkillarna” runt utklädda till tjejer med peruker och kjol. 

Alla hade pratat om den här matchen varje dag under ungefär två veckors tid, så att inte gå och titta vore nog att det samma som att missa något stort. Matchen spelas mellan ett lag senoirtjejer och lag junortjejer, jag och Stefania (tjejen jag var där med) försökte heja på junorlaget så gott vi kunde med våra lilasilvriga kläder, men tyvärr förlorade de. 

Vem vet, om vi istället gått till matchen som de här seniorfansen kanske vårt juniorlag hade vunnit. När jag tog kort på senoirfansen sa killen i mitten ”underbart”, jag gav tummen tupp, log och vände mig om. Jag tänkte efter i någon sekund sedan vände jag mig om igen och sa ”ääh, sa du just ett ord på svenska till mig?” ”Ja, jag försökte, men jag vet inte om det var rätt” sa han. ”Haha, du sa det rätt, det du sa betyder wonderful” sa jag. 

Idag var det alltså dags att för min del klä sig svenskt. Jag hade gärna gått till skolan helmålad i gult och blått, men jag hade en simtävling efter skolan och man får inte hoppa i poolen om man har färg över hela kroppen (och nej, man duschar inte innan). Jag nöjde mig därför med att skriva ”Sweden” över mitt ena ben och min ena arm, en svensk flagga på det andra benet och en flagga på min högra kind. Min tysklärare tyckte att jag hade gjort mig så fin så jag fick två små lappar av henne. (Btw hon har firat hela den här veckan med lejonkungen, och inte bara tisdagens safari day som det var tänkt.) 

Simtävlingen idag gick bättre än vad det vanligtvis går för vårt lag, så det var kul. Vi är indelade i tre olika grupper när vi tävlar, de snabba, de snabbare och de snabbaste. Idag innan tävlingen flyttade min coach mig från de snabbare till de snabbaste, vilket betyder att de jag tävlade mot idag var mycket snabbare än de jag tävlat mot tidigare. Mina placeringar blev därför inte de bästa, men mina var desto bättre. Jag slog personligt rekord + lagrekod på 100 yard bröstsim. 

Måste sova nu, Maroon day imorgon!

SAFARI DAY

Det är inte bara en lek med den här maskeraden, det är också en tävling. Lärarna delar ut små lappar till de som är utklädda och i slutet av veckan vinner personen med flest lappar ett pris. Jag vet inte säkert vad priset är, men ryktena säger att det är en ipod shuffle.
Under min första lektion fick jag syn på en.. apa. Han hade på sig en svart lurvig pälsoverall och en gorillamask. När han fick en lapp av läraren frågade en annan elev, men jag då, ska inte jag få en lapp? Varför då, du är väl inte utklädd? Jo sa han och pekade på sin svans. Han hade alltså helt vanliga kläder på sig + en zebrasvans. Så man kan klassas som utklädd även om man inte är lika utklädd som gorillakillen var. Jag hoppas att ni kan föreställa er hur gorillan såg ut för jag har tyvärr ingen bild.
En av de två killarna som hade guldskinn igår valde att idag vara en giraff. 


HOMECOMING WEEK

Homecoming week är en alldeles speciell vecka. Många av de amerikanska eleverna tycker att den här veckan är den roligaste veckan under hela läsåret. Det som gör veckan speciell är att varje dag har ett tema som man ska klä ut sig till (om man vill). Årets teman är:

Måndag: Toga day
Idag var det alltså mening att man skulle bära en toga. Det är en slags mantel som rommarna klädde sig i förr i tiden. Togan ska helst vara vit och så ska man ha några guldiga accessoarer till. 90% av eleverna var inte utklädda idag, men de som väl var utklädda gjorde det riktigt bra. Dags bästa var utan tvekan två killar som hade målat sina kroppar helt guldiga och utanpå det bar den vita togan.

Tisdag: Safari day
Safari, är som det låter, safaritema helt enkelt. Min tysklärare sa idag att hon tänker fira morgondagen med att vi ska få titta på Lejon Kungen under lektionen. Hon kommer förstås visa filmen på engelska (utan någon som hels anknytning till tyska), kanske det är en anledning till att eleverna i den ”svåraste” tyskguppen fortfarande tvekar på hur man böjer ett regelbundet verb i presens efter person…


Onsdag: Class color day
Varje årskurs har blivit utdelade olika klassfärger den här dagen. Freshmen, maroon&vit sophomore, blå&guld juniors, lila&silver seniors röd&guld. Jag är en junior och kommer klä mig lilasilvrigt!


Torsdag: Heritage day
Den här dagen är det meningen att man ska klä sig i något som utmärker det lad man kommer ifrån. Den dagen blir för min del gul&blå, utan den minska tvekan :D

Fredag: Maroon day
Maroon* är färgen som represterar min skola. På fredagen ska vi alltså klä oss i skolans egna maroon-kläder.

*Maroon = en mörk nyans av röd.

Internet, finns det i andra delar av världen?

Jag försöker komma på vilken fråga jag fått som hittills varit den absolut roligaste. Det är inte lätt att välja kan jag säga. En del undrar till exempel om det finns bilar och städer i Sverige. En annan frågade om jag inte saknar kylan (många tror att Sverige = nordpolen). Men här kommer en av favoriterna:


Idag pratade jag med en tjej i min simning (Emely), hon verkade inte riktigt ha förstått det här med att internet är något internationellt.

Emely: Wait, wait so YOU have facebook? I don’t even have that.
Maria: Yes I have facebook.
Emely: Oh, so are you like new on facebook?
Maria: No, we use facebook in Sweden too.
Emely: Oh, so you guys have the internet there?
Maria: Hahahahhahahha, of course we have internet!
Emely: Hahah, sorry, I didn’t know that.


En månad

Nu är det en månad och två dagar sedan jag flög från Sverige och imorgon har jag varit här i Elgin i en månad. Tiden har gått väldigt snabbt. Det känns som att det bara var någon vecka sedan jag kom i hit. Men samtidigt går det inte att förstå att jag bara har levt med de den här familjen en månad, det känns som att jag har känt dem minst ett halvår. Jag antar att det bara är bra tecken. Att tiden går snabbt tyder på att jag har roligt, och att jag redan känner mig som en i familjen kan inte heller vara något negativt. När vi satt på tåget på väg hem från Chicago började någon helt okänd person prata med Melinda. Melinda berättade att hon var en av ledarna för en utbytesstudentgrupp. Hur som helst skulle jag säga till den där personen att jag var från Sverige och att bredvid mig satt min värdsyster. Eftersom ordet värdsyster är mycket längre än bara syster, och alla vet inte vad värdsyster betyder så jag frågade Hannah lite senare, borde jag säga till okända människor tex på tåg att det här är min kompis eller min syster. (Jag uteslöt ”värdsyster” eftersom att det är så långt, plus att det är så jobbigt att föklara vad en vädsyser är för en person som man vet att man ändå inte kommer träffa igen). Hon svarade säg att jag är din syster. Även där fick jag bekräftelse om att jag är en i familjen.

Intrycket av USA är precis om ryktet, att de inte har den bästa kollen på andra delar av världen… Många tror att Europa är ett  och samma land. En tjej trodde till exempel att Sverige och Spanien var samma sak. I min tyskklass frågar läraren ofta hur det är i Europa med vissa saker (hon syftar förstås på hur det är i tyskland). Jag svarar att jag inte vet hur det är i Tyskland, för att jag bor i Sverige, och nej det  är inte likadant i hela Europa. Att skilja på Sweden och Switzerland verkar också vara svårt för dem. Flera gånger har det hänt att jag säger att jag är från Sverige. Folk man pratat med en gång här tror att man är typ bästisar, så om jag berättar för en person att jag är från Sverige presenterar han/hon mig för alla sina kompisar och säger ”det här är Maria, hon är från Schweiz”. Sverige.. säger jag. Många gånger säger de då: ohh, you’r from Sweden, that’s awesome! Jag frågar då, vet du vart Sverige ligger? Ingen aning, svara de då. Så de tycker alltså att det är helcoolt att jag är från ett land de inte ens visste fanns.. :P

Som jag sa att personer man pratat med en gång tror att man känner varandra väldigt väl. Här är ett exempel. Jag satt i matsalen och tjejen mitt i mot mig gick iväg för att köpa mat. Då kommer det förbi en kille och sätter sig på hennes plats. Han säger ”Hej, kommer du ihåg mig” Jag tittar på honom och säger ”Hej, nej det gör jag inte”. Jag tänkte att det är säkert en an Hannahs kompisar som jag har hälsat på men inte kommer ihåg. För så brukar det ganska ofta vara. Det visade sig att det inte alls någon som Hannah känner. Han berättade att vi stod i samma kö en dag första veckan i skolan. Då kom jag ihåg det. Andra dagen i skoaln skulle jag gå till min counselor för att ända mitt schema. Han råkade vara i samma kö och började prata med mig. Vi pratade i ca 2 minuter. Jag hade varken sett eller pratat mer med honom sedan den gången. Sedan dyker han upp från ingenstans och tror att jag kommer ihåg honom… Han satt kvar där mitt emot mig hela lunchen och ville veta alla möjliga saker om Sverige, vad som inte var likadant som här. Jag förklarade att en av de största skillnaderna är att i Sverige sätter man sig inte vid en näst intill okänd människa vid lunchen och börjat prata. Han hade väldigt svårt att förstå det och sa att jag nog måste tycka han är konstig då. Jag sa att jag vant mig vid att det är så det är här. 

Btw, för alla som inte vet vad "värdsyser" är så kallas familjen jag bor med för min värdfamilj och mina syskon här för mina värdsyskon.

Chicago

Kvällen igår med de andra utbytesstudenterna plus deras värdsyskon hemma hos Melinda blev lyckad. Vi åt middag och hade allmänt roligt. Mindre roligt var det när vi var tvungna att gå upp vid halv åtta för att hinna med tåget till Chicago. På vägen till tågstationen var det meningen att vi skulle stanna och äta frukost. Frukostkulturen här är väl inte den bästa om man säger så. Man kunde välja på att äta donats, bagels eller muffins till frukost… 

Det här fanns att välja på till frukost


Chicago är häftig stad. Klart värd att se :D  Först åkta vi upp i Sears Tower. Jag har varit uppe i Eifeltornet (324m) och i Empire State Building (381m), men det här var högre än så. Sears Tower är 442 m högt och var länge världens högsta byggnad. Nu tror jag det ligger på sjätte plats. Höst upp i tornet finns det som ett glasrum man kunde gå ut på, även golvet var av glas vilket gjorde att man såg rakt ner till gatorna. 

Glasrummet i Sears Tower
Utsikt över Chicago och Lake Michigan

Hannah, Camila, jag och Renata

Vi åkte en båttur på Lake Michigan. Den sjön ser definitivt ut som ett hav, det är svårt att fatta att det faktiskt är en sjö. Efter det gick vi vidare till Michigan Avenue, som är en berömd shopping gata i Chicago. På Michigan Avenue såg vi en gatunderhållare som var galet vig. På något sätt lyckades han få plats i en låda. 

Gubben i lådan

Gubben i lådan

Ännu en till blogg att läsa!

Nu har jag också skaffat blogg :D

Igår efter simningen kom Carol (min värdmamma) och hämtade mig, hon frågade om jag ville åka till IKEA. Såklart ville jag det! De första jag såg innanför dörrarna var Marabou mjölkchoklad. Vi åkte upp till 3:de våningen där restaurangen med svenska mat låg.  Bredvid den vanliga rulltrappan för människor var det en rulltrappa för kundvagnarna. Folk runt om mig tittade lite konstigt på mig när jag tog kort på den och sa att jag aldrig sett det där förut. Jag köpte förstås med mig en del svensk mat :D 
                                                    
Rulltrapan för kundvagnarna
Den här helgen kommer jag inte få en ledig minut känns det som. Jag vaknade precis som varje lördag kl 9 av att hundarna skällde. Jag vet inte varför, men av någon anledning är det alltid runt klockan 9 de börjar skälla. Direkt efter frukost var det dags att åka iväg till simtävlingen. Mitt lag förlorade tävlingen, men det var ganska kul ändå.



Uppvärmning innan tävlingen


Senare i kväll ska jag och Hannah (min värdsyster) iväg till Melinda (min kontaktperson) och äta middag. Imorgon bitti åker vi till Chicago :D !

Jag hinner inte skriva mer nu, måste plugga till mitt kemiprov som jag har på måndag innan vi ska iväg till Melinda.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0